Uppteckning nummer Lmv-M180a

Titel: "Så havra" (ringlek)

Meddelare: Signe Ersson  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Sörgällsta

Uppställning: Storring, några gossar eller flickor inne i ringen.

Ringen sätter sig i rörelse och alla sjunger:

"Viljen i veta och viljen i förstå, huru bönderna bruka så havra. Boden kan sådde, han sådde si så här (låtsas så) och sen så vilade han armen, (läger armarna i kors) han stampade sin fot, (stampar med foten) han klappade sin hand (kalppar med händerna) han sjöng, han sjöng så gladelig, han svängde sig om uti ringen" (Här svänger de sig ett helt varv runt, de som går inne i ringen, Det är endast DE, som gör de härmande rörelserna i hela leken under det de marsherar efter varandra. Nu taga de, som är inne i ringen, till sig var sin av motsatt kön ur ringen och det sjunges):

"Och se, vad jag har fått , min hand och se, vad jag har funnit! En sn stiliger och näster madam eller kavaljer ich så fin i sina seder.- Jag håller dig så kär, jag kan icke säga, hur vacker du är. Jag låter dig stå för en annan".